2013-11-16 12:51:05• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Négyezer fölött a Haiyan tájfun áldozatainak száma

A Haiyan tájfunnak legalább 4460 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken - közölte pénteken az ENSZ, a manilai kormány szerint azonban a szám túlzó. A magyar Baptista Szeretetszolgálat közlése szerint kimenekítettek a katasztrófa sújtotta területről egy magyar állampolgárt.

A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint a tájfunnak jelenleg 3261 hivatalosan számon tartott halálos áldozata van. Ez bár kisebb, mint az ENSZ által közölt szám, jelentős ugrás a korábbiakhoz képest, és meghaladja Benigno Aquino elnök korábbi becslését. Péntek reggel a hatóságok még azt állították, hogy 2360 halottról tudnak.

A katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban városában az önkormányzat információs tábláján az állt csütörtökön, hogy csak a városban 4000-en haltak meg. Egy nappal korábban a szám még 2000 volt. Később a helyi polgármester bocsánatot kért a félrevezető kiírásért, és azt állította, hogy a szám a Fülöp-szigetek teljes középső régiójára vonatkozott.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) közölte, hogy a legalább 4460 halálos áldozatra vonatkozó adatot a manilai állami katasztrófaelhárító hivatal helyi szervezetétől tudja. Ennek szóvivője azonban kijelentette: az ENSZ nem mond igazat. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt ezzel párhuzamosan azt közölte, hogy 25 ezer ember tűnt el a természeti csapásban.

Aquino elnököt és kormányát az utóbbi napokban heves bírálatok érték a hatóságok rossz felkészültsége és lassú reagálása, valamint a segélyszállítmányok akadozása miatt.

Helyszíni beszámolók szerint Tacloban városában sok helyen még mindig holttestek borítják az utcákat, és a mentőalakulatok még mindig nem jutottak el egyes helyekre. A térségbe csütörtökön megérkezett amerikai katonai egység a tudósítások szerint helikopterekkel és repülőgépekkel vizet és élelmiszert szállított Taclobanba és más közeli településekre pénteken, emellett norvég és dél-koreai alakulatok is segítették a munkát.
A magyar Baptista Szeretetszolgálat pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy helikopterrel kimenekítették a katasztrófa sújtotta területről azt a magyar állampolgárt, akiről a Fülöp-szigeteki tájfun után napokig nem lehetett tudni semmit.

D. Gábort és feleségét Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója szállította át a Haiyan tájfun által múlt héten elpusztított Biliran sziget Naval településéről a közeli Cebura helyi idő szerint péntek délelőtt. D. Gábor és felesége a körülményekhez képest jól vannak, a tervek szerint holnap már Magyarországra utaznak - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Révész Szilvia, a szolgálat kommunikációs igazgatója. Révész Szilvia szerint a Baptista Szeretetszolgálat a vihar által legsúlyosabban érintett Tacloban városában helyi baptista partnerekkel közösen egy bentlakásos óvodát, Cebun pedig egy gyermekotthont hoz létre a túlélő gyermekek számára.

Még két, a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken tartózkodó magyart keresnek, egy magyar-svájci és egy magyar-kanadai kettős állampolgárt - mondta el az MTI-nek pénteken Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár. A Külügyminisztérium konzuli szolgálata mindezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a jakartai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a keresett magyarok másik állampolgársága miatt illetékes külképviseletekkel.

A Fülöp-szigetek középső részén áthaladó Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt. A természeti csapás összesen mintegy 11 millió embert érintett, több mint 600 ezer embert kellett kitelepíteni miatta. Az óránkénti 378 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel érkező tájfun teljes településeket tett a földdel egyenlővé a Fülöp-szigeteken, ahol beszámolók szerint egy héttel a katasztrófa után is káosz és fejetlenség uralkodik, és egyre több az erőszakos cselekmény.

Megmentette egy lyukas szívvel született 16 napos koraszülött csecsemő életét a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsapata a Fülöp-szigeteken, a katasztrófa sújtotta Taclobanban - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel. A magyar szakemberek a kaotikus állapotok dacára megszervezték a gyermek elszállítását Manilába.

Taclobanban továbbra is rengeteg a sérült, nincs ivóvíz, élelem, az emberek szálláshelyek híján folyamatosan ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, az esőnek és a szélnek - írták a közleményben. "Óriási szükség van a segítségre" - hangsúlyozta a Református Szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó vészhelyzetkezelési igazgatója, Osgyán Dániel.

A csütörtökön érkezett magyar orvoscsoport tagjai saját, Magyarországról magukkal vitt felszereléseikkel rendezkedtek be a kórházban. "Az új kórház híre futótűzként terjed, folyamatosan legalább 150 ember áll sorba" - írták. A legtöbben kiszáradással érkeznek hozzájuk, emellett nagy szükség van tífusz elleni védőoltásra is, ezt a manilai egészségügyi minisztériumon keresztül próbálják beszerezni a szeretetszolgálat orvosai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: